• Čas za žar

    Je plinski žar oziroma plinski roštilj boljša izbira od klasičnega žara? Marsikateri mojster za žar bi še pred nekaj leti odgovoril, da brez ognja in oglja ni prave peke na žaru. V zadnjih letih pa se vedno več žar mojstrov …

Zaščita pred pogledi in naravno okolje za živali sta le nekaj koristi žive meje. Vendar je pomembno, da živo mejo pravilno obrezujemo, da raste gosto in zdravo. Navodila za obrezovanje se razlikujejo glede na vrsto rastline v živi meji, zato je pomembno, da upoštevate specifične potrebe vsake vrste.

Pravilno obrezovanje

Nekatere rastline raje prenašajo nežno obrezovanje, medtem ko druge bolje prenesejo intenzivno obrezovanje. Hitro rastoče rastline, ki jih obrezujete v natančnih linijah, je treba obrezati dvakrat letno.

Prvo obrezovanje je priporočljivo izvesti od sredine februarja do konca februarja. To je čas, ko rastline še nimajo poganjkov, in v tem obdobju najbolje sprejemajo intenzivno obrezovanje. To je še posebej pomembno za rastline, kot sta gabro in maklen. Za jasmin, snežno kepo ali forzicijo pa počakajte z obrezovanjem do pomladi, po cvetenju. Pri tem obrezovanju bodite previdni, da ne poškodujete gnezd ptic.

Drugo, bolj intenzivno obrezovanje, izvedite od konca junija do začetka julija. Pri tem obrezovanju naj bi rastline že poganjale nove poganjke. Izvajajte ga na oblačen dan, da se izognete preveč vročim temperaturam. To je čas, ko bodo rastline potrebovale intenzivnejše obrezovanje, da ohranijo svojo želeno obliko in gosto rast.

Izbira pravih škarij za obrezovanje žive meje

Obrezovanje žive meje in dreves lahko zahteva veliko časa in energije, zlasti če to opravljate z ročnimi škarjami. Kljub temu so ročne škarje primerne za nego različnih vrst živih mej, vključno s smrekami, gabri, fotinijo, lovorikovcem in mešanimi živimi mejami. Ročne škarje so zelo koristne za natančna opravila. Če pa želite prihraniti čas in energijo pri obrezovanju, razmislite o nakupu električnih ali bencinskih škarij iz široke ponudbe.

Izbira pravih škarij glede na potrebe

Pri izbiri škarij za obrezovanje žive meje se morate odločiti med akumulatorskimi, bencinskimi ali električnimi škarjami. Katero vrsto škarij izbrati, je odvisno predvsem od velikosti vaše žive meje, površine, ki jo želite obrezati, ter razporeditve živih mej na vašem vrtu. Pomembno vpliva tudi oblika grmovnic, ki jo želite doseči z obrezovanjem.

Pri izbiri pravih škarij za živo mejo je treba upoštevati več ključnih lastnosti:

  1. Tip pogona: Razmislite, ali želite električne, baterijske ali bencinske škarje. Odločitev bo odvisna od vaših potreb.
  2. Moč: Preučite, kako močne škarje potrebujete za obrezovanje vaše žive meje. Moč je ključnega pomena za učinkovito obrezovanje debelejših vej.
  3. Doseg: Upoštevajte višino vaše žive meje. Izberite škarje, ki lahko dosežejo potrebno višino.
  4. Dolžina rezila: Dolžina rezila bo vplivala na hitrost in natančnost obrezovanja.
  5. Cena: Primerjajte cene različnih škarij in poiščite tiste, ki ustrezajo vašemu proračunu.

Za večino domačih vrtnarjev bodo električne ali baterijske škarje najboljša izbira, saj so priročne in enostavne za uporabo.

Ostale objave iz iste kategorije:

Dom in družina