• Kontrolna priprava zagotavlja ustreznost posameznih izdelkov

    Kontrolna priprava je danes izjemno pomembna, saj si v določenih vejah industrije ne moremo več predstavljati faze proizvodnje brez nje. Njena glavna naloga je kontrola izdelkov ali polizdelkov. Za zagotavljanje ustreznosti določenih delov se lahko izvaja več vrst kontrole, med …

Motor na notranje izgorevanje nujno potrebuje delujoč starter oziroma zaganjač oziroma anlaser. To je del avtomobila, ki glede na svojo zasnovo ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Svoje delo naj bi opravljal celotno življenjsko dobo vozila. Kljub temu pa težave s tem avto delom niso povem neobičajne.

Na to, da avto starter ne deluje, lahko vplivajo različni dejavniki. Najprej moramo izločiti tiste, ki niso direktno povezani na zaganjalniku. Precej pogosto je za nedelujoč anlaser kriva slaba električna povezava z akumulatorjem. Lahko pa je kriv kar akumulator sam. Problem so lahko tudi dotrajani kabli. Za napako je prav tako lahko odgovorno stikalo za zagon.

Pri aktivaciji stikala za zagon se avto starter ne odziva

Med najpogostejše napake, ki se navezujejo na zaganjač avtomobila, sodi to, da se starter pri aktivaciji stikala za zagon sploh ne odziva. V tem primeru je treba vključiti stikalo za zasenčene luči. Osvetlitev je šibka ali pa sploh ne deluje. Lahko gre torej za zelo slabo ali celo za prekinjeno povezavo s pozitivnim polom ali pa ozemljitvijo. Kriv je lahko tudi prazen akumulator ali nedelujoč alternator.

zaganjač avtomobila, starter
Med najpogostejše napake, ki se navezujejo na zaganjač avtomobila, sodi to, da se starter pri aktivaciji stikala za zagon sploh ne odziva.

Kako omenjeno napako lahko odpravimo? Tako da preverimo vode do akumulatorja ter konektorje. Treba je temeljito očistiti oba pola akumulatorja in konektorja. Nato se izmeri napetost naprave ter preveri delovanje alternatorja.

Zaganjalnik se vrti prepočasi, da bi se lahko zagnal motor

Prav tako precej pogosta napaka starterja je ta, da se ne vrti dovolj hitro, da bi se lahko zagnal motor. Za to so lahko krive na primer obrabljene ščetke, ki jih je treba zamenjati, ali pa je oprijem ščetk slab. V tem primeru je potrebno čiščenje ščetk in njihovih nosilcev, po potrebi tudi menjava vzmeti. Za napako je lahko kriv tudi kontaminiran kolektor, ki ga je treba dobro očistiti. Če je ta zažgan ali zažlebljen, se ga mora obvezno obnoviti ali pa starter kar v celoti zamenjati. Lahko pa se je zgodila napaka na navitju ali armaturi. Tudi slednje od vas terja obnovo ali celo zamenjavo celotnega zaganjalnika.

Diagnosticiranje problemov z zaganjačem avtomobila.

Tretja najpogostejša napaka starterja pa je ta, da se ne aktivira in ne napaja. Motor se zato zavrti le v sunkih ali pa sploh ne.

Preberite še naslednji članek: Vloga termostata v vašem avtu

Ostale objave iz iste kategorije:

Avtomoto