• Kako si izberemo najboljšo termovko

    Če preživimoveliko časa v naravi, potem je skoraj nujno, da uporabljamo termovke. Omogočajo nam, da si tudi v mrzlih dneh privoščimo vroč čaj ali kavo, če smo odzunaj ali v pisarni. Termovke pridejo v mnogih izvedbah in so narejene iz …

Nakup nepremičnine Hrvaška Istra postaja vedno bolj priljubljen, saj ljudje vidijo priložnost za dober zaslužek. Čeprav je postopek nakupa lahko zapleten, izbira prave nepremičninske agencije lahko bistveno olajša in pohitri celoten proces. Slovenci so veliki ljubitelji hrvaške obale, kar se odraža tudi v številu kupljenih nepremičnin. V letu 2023 so prehiteli Nemce in postali vodilni med tujimi kupci, saj so kupili kar 3.400 nepremičnin. Povečano zanimanje za investiranje v nepremičnine za oddajanje je posledica višjih donosov na Hrvaškem, ki lahko dosežejo tudi trikratne zneske v primerjavi s slovenskimi mesti. Agencija nudi celovito podporo slovenskih kupcem.

Hrvaška je z novim letom zvišala davek na nepremičnine, ki bo vplival tudi na slovenske lastnike počitniških hiš in stanovanj.

Nakupi stanovanj in hiš med Slovenci

Večina Slovencev kupuje nepremičnine na Hrvaškem za lastne potrebe, predvsem stanovanja ali stanovanja z vrtom. V zadnjem času pa raste tudi zanimanje za hiše z bazenom. Hiše z bazenom so zaradi visokih donosov najboljša izbira za turistično oddajanje.

Postopek nakupa nepremičnine na Hrvaškem

Če želi Slovenec postati lastnik stanovanja ali hiše na Hrvaškem, je postopek precej preprost, če ga vodi izkušena oseba. Dokumentacija za prenos lastništva se lahko uredi v enem do dveh delovnih dneh. Če pa se odločite za samostojno ureditev, je lahko proces veliko bolj zahteven in dolgotrajen.

Da bi se izognili zapletom pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem, je priporočljivo poiskati dobrega nepremičninskega agenta. Na Hrvaškem je še vedno veliko nepremičnin brez urejene pravne dokumentacije, in obstaja tveganje, da naletite na nepoštene prodajalce. Dober agent bo preveril pravno stanje nepremičnine in vas zaščitil pred morebitnimi prevarami.

Najboljše lokacije za nakup nepremičnine na Hrvaškem

Namesto, da se osredotočite le na najcenejše nepremičnine, je smiselno upoštevati razmerje med kakovostjo, lokacijo in ceno. Najcenejše nepremičnine se nahajajo v celinski Hrvaški, ki pa ni zelo priljubljena med slovenskimi kupci. Za najboljše razmerje med kakovostjo, lokacijo in ceno je priporočljivo pogledati nepremičnine na jugu Istre. Tam so cene nižje kot v severni Istri in Dalmaciji, vendar je kakovost življenja primerljiva.

Povišanje davka na nepremičnine na Hrvaškem

Hrvaška je letos povečala obdavčitev nepremičnin, kar pa ne odvrača Slovencev od nakupovanja. Lastniki morajo vsako leto do konca marca prijaviti svoje nepremičnine na davčno upravo, da se lahko izračuna letni davek. Letos je bil ta davek povišan. Lastniki nepremičnin na Hrvaškem, bodisi počitniških hiš bodisi stanovanj, morajo do 31. marca prijaviti podatke na davčno upravo. Ti podatki so osnova za izračun letnega davka, ki so ga letos povečali.

Skoraj vse istrske občine so povišale davek

Skoraj vse občine v Istri, kjer ima veliko Slovencev počitniške hiše in apartmaje, so letos dvignile davek na največ pet evrov na kvadratni meter. Povišanje je prišlo v veljavo v občinah kot so Pulj, Rovinj in druge. Lastniki, ki v svojih nepremičninah bivajo skozi vse leto in imajo tam prijavljeno stalno prebivališče ter lahko dokažejo plačilo računov, so oproščeni plačila davka. Slovenci so lastniki več kot 120.000 nepremičnin na Hrvaškem, lani so jih kupili 3392, večinoma počitniške hiše ali apartmaje.

Ostale objave iz iste kategorije:

Dom in družina