• Svetilke za bujno rast in uspevanje rastlin

    Prav vsako živo bitje za normalen razvoj in delovanje potrebuje svetlobo. Najbolj zdrava in koristna je vsekakor naravna svetloba, ki pa ni vedno dosegljiva. Na srečo lahko uporabljamo umetno, ki je prav tako nepogrešljiva in zelo pomembna. V prispevku se …

Ker so drva relativno poceni pa tudi dostopna, se pri nas veliko gospodinjstev ogreva z njimi. Kljub temu naj bi bilo pri nas okoli 100 tisoč kurilnih naprav, ki delujejo na biomaso iz lesa, nepregledanih in neevidentiranih. Sklepamo lahko, da so takšne peči povsem zastarele, neprimerne za uporabo, s slabimi izkoristki in še slabšim izgorevanjem. Menjava peči na drva je v tem primeru nujna oziroma neizogibna.

Posledica starih in neprimernih peči so povečani oziroma preveliki izpusti ogljikovega dioksida ter majhnih delcev, ki so lahko izjemno škodljivi tako za okolje kot tudi za zdravje ljudi. Staro kurilno napravo bi bilo nujno potrebno zamenjati za novo.

Nov kotel za polena

Menjava peči na drva je pomembna za vse uporabnike, ki pri ogrevanju uporabljajo stare in neuporabne naprave, ki so pravzaprav izjemno škodljive tako za okolje, kot tudi za zdravje ljudi. Čas je, da svoje stare kurilne naprave zamenjajo za nove ter novo kurilno sezono pričakajo s povsem novim kotlom na polena.

Menjava peči na drva je velik finančni zalogaj
Menjava peči na drva, ki temeljijo na stari klasični tehnologiji

Izgorevanje v novi napravi bo precej boljše, učinkovitejše. Za enak učinek toplote v prostorih boste porabili veliko manj drv. Za svoje početje pa se onesnaži veliko manj zraka. Vsekakor pa je za marsikoga lahko menjava peči na drva velik finančni zalogaj. Tega se zelo dobro zavedajo tudi v Eko skladu. Lastniki starih, neprimernih naprav lahko pri menjavi stare naprave za novo dobijo subvencijo v višini do 50 % vrednosti naložbe.

Izpusti novih kotlov v dovoljenih mejah

Sodobno zasnovani kotli na polena delujejo tako, da so škodljivi izpusti kar najmanjši. To pomeni, da so vsebnosti ogljikovega dioksida in skupnih majhnih delcev pod dovoljenimi mejami.

Celotni prah namreč ne sme presegati vrednosti 40 mg na kubični meter. Vsebnost ogljikovega monoksida mora biti manjša ali pa enaka 400 mg na kubični meter. Oboje mora biti merjeno v suhih dimnih plinih pri deležu kisika 13 %.

Pridobitev subvencije za menjavo peči na drva

S subvencijo si torej lahko tudi vi pomagate, da boste prišli do nove peči na drva. Za njeno pridobitev pa je treba izpolniti tudi pogoj, da kotel na polena (pri nazivni moči) dosega izkoristek vsaj 90 %. Obenem je treba imeti obvezno vgrajeno lambdo sondo ter prigrajen toplotni hladilnik ogrevalne vode prostornine vsaj 12 litrov za vsak liter polnilnega prostora.

Ostale objave iz iste kategorije:

Dom in družina