• Gumijasti tepihi za avto za boljši izgled in čisto kabino

    Vsakodnevna uporaba našega avtomobila izpostavi občutljivo notranjost tal različnim situacijam, kot so ponesrečeno politje pijače, vlaga na čevljih in podobno. Obenem pa s čevlji obrabljamo tla, kar se lahko pokaže preko poškodb tkanine tal. Tako lahko notranjost vozila hitro postane …

Če boste nekoč želeli izdelati svojo spletno stran ali pa to počnete ravno sedaj, vam bo moral biti pojem web hosting povsem jasen. Pri nas zanj uporabljamo pojem spletno gostovanje oziroma gostovanje spletnih strani.

In kaj nam web hosting pravzaprav omogoča? Omogoča nam skupni prostor, kjer so vsi naši podatki spletne strani shranjeni. Slednje torej zajema vse naše podatke, ki smo jih prenesli na stran na spletu, prav tako tudi vso kodo teme in vtičnike. Za vse omenjeno pa še nujno potrebujemo tudi strežnik. Ta nam bo omogočil shrambo čisto vseh omenjenih digitalnih vsebin.

Kaj zajema prostor na strežniku?

Ko omenjamo web hosting ne moremo torej mimo strežnika. Prostor na strežniku torej zajema dokumente, slike, prav tako zvočne datoteke in videe, HTML in CSS spletne strani, notranje ter zunanje povezave, besedila in še vse druge vsebine, ki se nahajajo na naši spletni strani.

Web hosting nam mogoča prostor za spletno stran
Web hosting nam mogoča prostor, kjer so shranjeni vsi naši podatki spletne strani. Strežnik nam bo omogočil shrambo čisto vseh omenjenih digitalnih vsebin.

Web hosting oziroma spletno gostovanje ponujajo različna podjetja, ki imajo prostore, v katerih so torej nameščeni strežniki. Ti torej gostijo spletne strani. Lahko rečemo, da gre za izjemno močne računalnike, ki vključujejo dovolj spletne pasovne širine oziroma hitrosti, da s tem lahko zagotovijo, da se lahko naša spletna stran poveže tudi z več kot tisoč uporabniki.

Seveda pa je vse skupaj zlasti odvisno od vrste spletnega gostovanja, ki si ga izberemo.

Kaj še potrebujemo za uspešen web hosting?

Če želimo, da je web hosting spletne strani res uspešen, potrebujemo še unikatno domeno. Domena je v tem primeru lahko kar ime naše aktivnosti oziroma našega posla. Seveda si lahko omislimo tudi kakšno drugo ime, pomembno je, da je domena še prosta in da gre ime dobro v uho.

Razumevanje web hostinga: kaj je in zakaj je pomemben?

Čeprav pri izbiri imena za domeno v resnici ni posebnih pravil, pa je kljub temu dobro upoštevati nekatere nasvete. Naša domena naj ne bi smela na primer vsebovati presledkov in se ne bi smela začeti s pomišljajem. Prav tako domene, ki je že v uporabi, ne moremo podvojiti. Tudi strokovnjaki vedno svetujejo, da pri izbiri domene ne izberemo imena, ki bi lahko bil identičen produktu nekega drugega podjetja ali imenu podjetja. V tem primeru bi namreč imeli težave z avtorskimi pravicami.

Ostale objave iz iste kategorije:

Računalništvo in tehnologija