• Dekorativni kosi za popestritev vašega doma

    Za izbiro tapet se lahko odločite, če želite na poceni način popestriti svoj prostor. Uporaba takih dekorativnih kosov je še posebej priporočljiva pri praznih ali dolgočasnih prostorih. Pazljivi pa morate biti, da tapet ne boste vključevali v prostore, ki so …

Če že imate svojo stran na spletu, vam je najverjetneje jasno, kaj je domena in kaj je spletno gostovanje. Prav tako bi morali biti dobro seznanjeni še z drugimi številnimi pojmi s tega področja, kot so denimo SSL certifikati.

Za tiste, ki se zaradi svojega dela ali osebnih razlogov šele odločate vstopiti na internet, pa je za začetek dobro, da se z omenjenimi pojmi zelo dobro seznanite. Pri tem vam lahko najučinkoviteje pomagajo tudi izdelovalci spletnih strani ali trgovin. Med drugim boste kmalu znali razlikovati tudi med domeno in spletnim gostovanjem oziroma web hostingom.

Kaj je domena?

Domeno lahko najpreprosteje označimo oziroma definiramo kot naslov strani na spletu. Če torej želimo obiskati določeno spletno stran, ne da bi kliknili na kakršno koli povezavo, potem moramo v spletni brskalnik vpisati pot do spletne strani. To v praksi pomeni, da moramo vpisati domeno. Ta pa je sestavljena iz domenskega imena in domenske končnice.

Domena je sestavljena iz domenskega imena in domenske končnice.
Domena je naslov strani na spletu. Če želimo obiskati določeno spletno stran, moramo v spletni brskalnik vpisati pot do spletne strani. To pomeni, da moramo vpisati domeno, ki je sestavljena iz domenskega imena in domenske končnice.

Domena je torej samo spletni naslov, preko katerega se lahko obišče posamezna spletna stran. Torej z registracijo domene še ne pridobimo spletnega prostora, kamor lahko shranjujemo spletno stran. Pridobimo le spletni naslov.

Izbira domenskega imena ter končnice

Ko se boste odločali registrirati domeno, boste morali med drugim najprej zelo dobro razmisliti o izbiri primernega imena za domeno. Na spletu lahko najdete zelo veliko koristnih nasvetov o tem, na kakšen način se lahko izbere dovolj dobro domensko ime.

Poleg domenskega imena si boste morali izbrati še primerno domensko končnico. Na voljo so generične, nacionalne in tematske končnice. Izbira je odvisna zlasti od tega, katere uporabnike spleta želite doseči – gledano geografsko.

Kaj je spletno gostovanje ali web hosting?

Spletno gostovanje ali web hosting pa lahko najlaže označimo kot prostor na spletu. To je torej povsem ločena storitev. Seveda pa morate vedeti, da je povezano z domeno. Gre za storitvi, ki sta komplementarni. Skupaj torej omogočata, da spletna stran lahko sploh deluje.

Kaj je web hosting in kako deluje?

Ko zakupite spletno gostovanje, s tem zakupite prostor na strežniku. Tja boste lahko shranjevali vse datoteke in podatkovne baze, ki bodo sestavljale vašo spletno stran. Prav tako boste s tem pridobili še prostor za elektronsko pošto.

Ostale objave iz iste kategorije:

Računalništvo in tehnologija