• Različne vrste ženskih škornjev

    Ženski škornji so praktična izbira obutve za vsako sezono. Poznamo jih v mnogih oblikah, stilih, barvah in po drugih lastnostih. Lahko jih kupimo za vsako priložnost, obleko ali okolje. Dandanes imamo več možnost, kot kadarkoli, da si izberemo primerne ženske …

Človeško telo se neprekinjeno spreminja in odziva na svoje okolje, prehrano in podobno. Različni dejavniki lahko tudi povzročijo, da se nam nenadoma ali sčasoma poslabša vid. Zelo pogosta težava z očmi je siva mrena, saj vsako leto prizadene na milijone ljudi po svetu. Nastane zaradi različnih razlogov, ki so deloma okolijski, delamo pa tudi starostni. Očesni zdravnik lahko s podrobnim pregledom ugotovi dejansko zdravje naših oči in tudi celotnega telesa. Zato je ključno, da ob vsakem poslabšanju vida obiščemo strokovnjaka, ki nam bo lahko hitro pomagal.

Kaj je siva mrena?

Človeško oko je občutljiv organ, saj je sestavljen iz različnih optičnih komponent. Vsaka izmed teh komponent ima posebno nalogo, kot je odboj svetlobe, pošiljanje slike v možgane, preprečevanje vstopa prevelike količine svetlobe do mrežnice in podobno. Zato lahko različni dejavniki hitro vplivajo na delovanje oči. Posebej pomembno je omeniti, da lahko pride do sive mrene, zaradi starosti. Različni proteini se v leči razkrojijo in to vodi do slabšega vida.

Kaj je siva mrena? | Pogost vzrok za okvaro vida

Na srečo lahko preprosta operacija hitro odpravi sivo mreno in omogoča povrnitev vida. Pojavi se lahko tudi pri dojenčkih, mladih odraslih ali pa je celo prisotna že od rojstva, zaradi različnih zdravstvenih stanj.

Kdaj se lahko siva mrena pojavi?

Spremembe v očeh lahko privedejo do različnih simptomov. Pomembno se je zavedati, da slaba prehrana, fizični udarci in prevelika izpostavljenost oči UV žarkom lahko povzročijo pojav sive mrene, ne glede na starost osebe. Zato je ključnega pomena, da skrbimo za svoje oči. V poletnih mesecih je priporočljivo, če zaščitimo oči s sončnimi očali. Če pa nenadoma izkušamo spremembe v vidu, pa je najbolje, da obiščemo očesnega zdravnika.

siva mrena povzroča slabši vid
Motnjavo leče imenujemo katarakta ali siva mrena. Leča je normalno prozorna in omogoča poleg ostalih prozornih delov očesa, kot so roženica, prekatna vodica in steklovina, dostop svetlobe v oko.

Mogoče je tudi, da se siva mrena pojavi samo v enem očesu. Lahko pa se pojavi tudi po poškodbah oči in raznih boleznih oči. V vsakem primeru je potreben pregled pri očesnem zdravniku, da se postavi pravilna diagnoza.

Glavni simptomi sive mrene

Različne težave z očmi imajo svoje edinstvene simptome. Neglede na spremembe pri vidu, ki jih izkušamo, je pomemben čimprejšnji pregled pri očesnem zdravniku. Za sivo mreno so značilni sledeči simptomi:

  • Zamegljen vid na kratke in daljše razdalje
  • Slabše zaznavanje barv oziroma barvnih predmetov
  • Občutljivost na svetlobo 
  • Dvojni vid
  • Če uporabljamo očala ali leče, moramo večkrat zamenjati recept

Zgoraj omenjeni simptomi so splošni za sivo mreno, vendar lahko nakazujejo na druge težave. Je pa res, da smo v večji rizični skupini, če uživamo veliko alkohola, imamo družinske člane s sivo mreno, imamo različne bolezni telesa, kot je diabetes ter podobno. Podroben pregled oči pri oftalmologu je zato priporočen vsako leto, saj se tako najhitreje odkrijejo mogoče težave.

Ostale objave iz iste kategorije:

Lepota, zdravje in moda