• MSM prah – uporaba in efekti

    Ljudje se od začetka civilizacije soočajo z eno anomalijo, ki je zagotovo velika grožnja za vse nas. Te anomalije so bolezni, virusi in bakterije, ki lahko preprosto uničijo naše telo in organizem, če nismo dovolj previdni. Vendar pa v nekaterih …

V primeru, da ste zaradi težav s srcem pri osebnem zdravniku prejeli napotnico za ultrazvok srca in bi radi pred pregledom dobili čim več informacij, potem berite naprej in izvedeli boste, kaj vse je možno ugotoviti z ultrazvočno preiskavo in kako se nanjo ustrezno pripraviti. Najprej vas lahko pomirimo, saj gre namreč za popolnoma neboleč in neinvaziven pregled, pri katerem specialist opazuje delovanje srca v živo.

Velja omeniti, da je ultrazvočni pregled srca ena od najpomembnejših preiskav, ki se jih uporablja za spremljanje delovanja srca in odkrivanje srčnih bolezni, saj ultrazvok srca omogoča zelo dober prikaz posameznih srčnih struktur in funkcij, ki jih te opravljajo. Z uporabo doplerske metode pa je poleg prikaza srčnih struktur možno opazovati tudi gibanje krvi v srčnih votlinah in žilah.

Kaj je dobro vedeti, preden pridete na ultrazvok srca

Na splošno velja, da pred pregledom lahko normalno uživate hrano in pijačo, tako da vam nanj ni potrebno priti tešč. V primeru, da že jemljete kakšna zdravila in jih morate vzeti pred preiskavo, potem jih vzamete kot običajno, razen, če vam zdravnik ne svetuje drugače, kar je odvisno predvsem od vrste zdravil, ki jih jemljete, zato pred preiskavo vsekakor o tem povprašajte zdravnika. Vsekakor pa morate natančno vedeti, katera zdravila jemljete in v kolikšnih odmerkih.

Če ste že kdaj prej v preteklosti opravili ultrazvok srca, potem je zelo pomembno, da prinesete vse izvide o prejšnjih pregledih, ki jih imate.

Kako poteka ultrazvočni pregled srca?

Pregled poteka tako, da se uležete na levi bok, medtem ko je vaša leva roka pod glavo. Glede na navodila specialista, ki bo opravil preiskavo, boste morali nekajkrat zadržati dih. Običajno ultrazvok srca lahko traja od dvajset minut do ene ure, kar je odvisno od preglednosti tkiv in tudi od tega, za kako zelo resne ali zapletene spremembe na srcu gre.

Pregled poteka tako, da vam specialist, ki opravlja pregled, na površino kože na prsnem košu nanese gel, nato pa s posebno sondo drsi po koži. Funkcija gela je, da izboljša stik s kožo in obenem olajša drsenje sonde.

siva mrena

Zelo pogosta težava z očmi je siva mrena, saj vsako leto prizadene na milijone ljudi po svetu. Nastane zaradi različnih razlogov, ki so deloma okolijski, delamo pa tudi starostni. Preberite več v članku na povezavi.

Kaj nam pomaga ugotoviti ultrazvok srca?

Poleg že omenjenih prikazov srčnih struktur in gibanja krvi ultrazvok srca pomaga ugotoviti obliko in velikost srčnih votlin in velikih žil, delovanje in videz zaklopk, stanje perikarda, delovanje levega in desnega prekata (možno je videti, kako se raztezata in krčita), pretok krvi v velikih žilah in srčnih votlinah, prisotnost tvorb v srčnih votlinah (ali so prisotni tumorji, krvni strdki in podobno), prikaže pa lahko tudi napačne povezave med srčnimi votlinami (te so lahko pridobljene ali prirojene).

Ostale objave iz iste kategorije:

Lepota, zdravje in moda