Za izbiro tapet se lahko odločite, če želite na poceni način popestriti svoj prostor. Uporaba takih dekorativnih kosov je še posebej priporočljiva pri praznih ali dolgočasnih prostorih. Pazljivi pa morate biti, da tapet ne boste vključevali v prostore, ki so že tako in tako preveč natrpani z raznimi detajli.

V takem primeru tapete ne bodo prišle do izraza oziroma bodo vaš prostor kvečjemu samo še pogršale. Zelo pomembno je tudi, da se tapete ujemajo s pohištvom, zavesami, preprogami in ostalimi elementi vašega doma.

Vrste tapet

Poznamo več vrst tapet. V zadnjem času so priljubljene predvsem samolepilne tapete. Ne glede na to, za katero vrsto tapet gre, pa je njihova osnova povsem enaka. To je obdelan papir.

Samolepilne tapete

Med najbolj osnovne tapete sodijo papirne tapete, ki so narejene iz ene ali več plasti papirja. Zgornja plast papirja pa je potiskana. Poznamo še reliefne tapete, pri katerih je na plast papirja nanesena nekoliko večja količina barve.

Ena od številnih vrst tapet so tudi vinilne tapete, ki so narejene iz prešanega papirja, obenem pa so še termično obdelane z dodatki. Mnogi posegajo po vlies tapetah. Za njih je značilno, da je podlaga termično obdelan papir. Temu je dodan še material, ki se imenuje vlies. Poleganje takih tapet je sila enostavno. Pred nanosom jih potopite v kad za namakanje, nato pa jih zalepite na že predhodno z lepilom namazano steno. Dimenzija tapet je povsem enaka kot pred namakanjem.

Samolepilne foto tapete

Omenili smo že, da so v sodobnem času zelo priljubljene samolepilne tapete, ki so zelo enostavne za nanašanje na izbrane površine. Še posebej je veliko povpraševanja po samolepilnih foto tapetah. Najdemo jih lahko skoraj v vseh modernih stanovanjih, hotelih, hišah in restavracijah. Samolepilne tapete take vrste se lahko tiskajo v poljubnih dimenzijah in to na različne materiale.

V osnovi ločimo dve vrsti foto tapet. To sta tiskane foto tapete in enobarvne tapete. Tiskane foto tapete so okolju in tudi ljudem zelo prijazne. Tiskajo se na belo samolepilno folijo. Izbrani proizvajalec vam lahko izdela foto oblogo z motivom po želji. Že povsem dovolj je, da proizvajalcu zagotovite samo vzorec, ki bi ga želeli imeti natisnjenega na oblogi.

Ostale objave iz iste kategorije:

Dom in družina