• MSM prah – uporaba in efekti

    Ljudje se od začetka civilizacije soočajo z eno anomalijo, ki je zagotovo velika grožnja za vse nas. Te anomalije so bolezni, virusi in bakterije, ki lahko preprosto uničijo naše telo in organizem, če nismo dovolj previdni. Vendar pa v nekaterih …

Lastniki vozil ste se zagotovo že soočili tudi s posebnim varnostnim ventilom, ki se imenuje EGR ventil. Kratica EGR je angleškega izvora in  bi v prevodu pomenila povratni ventil izpušnih plinov. Njegova glavna prednost je v tem, da omejuje izpuhe dušikovih oksidov. Del izpušnih plinov tako preusmeri skozi ERG ventil, in sicer tako da se ohrani temperaturo motorja pod manj kot 1370 stopinj Celzija. Ta temperaturna meja je poudarjena zato, ker je dokazano, da nad temperaturo, ki je večja od 1370 stopinj Celzija, dušik iz ozračja reagira s kisikom. Pri tem nastajajo dušikovi oksidi. Zanje pa vemo, kako zelo nevarni so za naše okolje.   

Sestava in delovanje varnostnega ventila

EGR ventil je sestavljen iz ventila, ki je tlačne narave, ter posebne vakuumske membrane. Ko se pojavi vakuum, membrana na ventilu odpre ventil in potegne vroče izpušne pline nazaj v izgorevalni prostor. V nadaljevanju nastane vakuum, ki ventil odpre ali zapre. Za to pa je potreben prav določena mera tlaka.

V primeru, da EGR ventil ne deluje pravilno, njegovo nepravilno delovanje lahko povzroči veliko škodo. V praksi se škoda pokaže v prekomernih emisijah izpušnih plinov, kar je zelo slabo za naše okolje. EGR ventil nepravilno ne deluje samo, ko je uničen, ampak tudi tedaj, ko je povsem nov napačno nameščen v predel našega jeklenega konjička.

Kdaj je ventil potrebno zamenjati?

Za EGR ventil je značilno, da ga ni potrebno posebej vzdrževati ali menjati, če so pogoji normalni. Če pa se v njem nabirajo saje, ki nastanejo iz povratnih izpušnih plinov, ga je potrebno nujno očistiti. Včasih se zgodi, da čiščenje ni več uspešno, zato je potrebno kupiti povsem nov EGR ventil.

https://www.youtube.com/watch?v=YMIl_n286yQ

V zadnjem času na prodajne police prihajajo tako dovršeni motorji jeklenih konjičkov, da ne ustvarjajo presežkov dušikovih oksidov. Posledično taka vozila sploh ne potrebujejo tovrstnega ventila.

EGR ventil Toyota Rav4 00-06

V spletni trgovini, kjer lahko kupimo najbolj kakovostni EGR ventil, smo kliknili na naključni ventil, ki je označen pod oznako EGR ventil Toyota Rav4 00-06.

Pod to oznako lahko vidimo podrobnejši opis ter vse tehnične lastnosti, ki morajo biti podane, da se kupci lahko laže odločijo za nakup. Navedena je tudi cena, ki je trenutno akcijska. Kupec pri nakupu tovrstnega ventila v tem trenutku lahko privarčuje skoraj 25 % od celotne cene izdelka.

Ostale objave iz iste kategorije:

Avtomoto