• Kako poteka ultrazvok srca in kaj obsega?

    V primeru, da ste zaradi težav s srcem pri osebnem zdravniku prejeli napotnico za ultrazvok srca in bi radi pred pregledom dobili čim več informacij, potem berite naprej in izvedeli boste, kaj vse je možno ugotoviti z ultrazvočno preiskavo in …

Izguba ključnih podatkov je lahko pogubna za mnoga podjetja. Kljub temu pa veliko teh podjetij nikoli ne vzpostavi dobrega sistema varovanja svojih informacij v primeru hekerskih napadov in drugih nevarnih dejavnikov. To pa lahko pripelje do velikih finančnih izgub in druge škode. V tem članku se bomo posvetili glavnim vzrokom, ki pripeljejo do potrebe po reševanju podatkov. Poleg tega pa bodo predstavljeni različni načini s katerim lahko zavarujemo vsebino naših trdih diskov, SSD-jev, USB ključev in drugih medijev za shranjevanje digitalnih vsebin.

Manj kot tretjina podjetij ima izdelane varnostne kopije

Veliko majhnih in srednje velikih podjetij nima izdelanega načrta za primer izgube ali kraje podatkov. To pomeni, da je veliko podjetnikov nevede izpostavljenih različnim situacijam kraje ali izgube zaupnih informacij. V večini primerov se na ta ključni del varnostnega omrežja hitro pozabi. To je razumljivo, saj je pri vodenju podjetja potrebno veliko različnih elementov, ki med seboj delujejo brezhibno. Na žalost pa se neglede na naš način poslovanja v ozadju skriva veliko nevarnosti. 

Izguba ključnih podatkov
Izguba ključnih podatkov je lahko pogubna za mnoga podjetja.

Hekerji vedno prežijo za nezavarovanimi spletnimi stranmi, pošiljajo vsiljivo pošto, vdirajo v strežnike ipd. Obenem pa na spletu prežijo tudi virusi, ki jih nevede lahko zaposleni namestijo v operacijski sistem svojega računalnika. Tako pa hitro pride do škode, kjer nam lahko pomaga samo reševanje podatkov.

Starejši računalniki so izpostavljeni strojnim okvaram

Starejša računalniška oprema je izpostavljena raznim okvaram. Res pa je, da se hitro lahko pozabi na starost trdih diskov, SSD-jev in drugih spominskih medijev. Računalniška oprema starejša od petih let se lahko hitro okvari. To pa pomeni, da nam računalnik nepričakovano preneha delovati. Reševanje podatkov poteka v dobršni meri s starih prenosnikov, strežnikov in drugih računalniških sistemov.

Priporočljiva je izdelava varnostnih kopij, neglede na način in vrsto našega poslovanja. Tako si bomo prihranili veliko težav, saj lahko v primeru izgube podatke prenesemo na drug računalnik.

Virusi prizadenejo približno 30% vseh podjetij

Skoraj vsako podjetje se v svojem obstoju sreča z virusom. Tega nevede na delovne računalnike prenesejo zaposleni. Virusi se skrivajo v poštnih sporočilih neznanih pošiljateljev. Obenem pa jih lahko pridobimo z namestitvijo in uporabo neznanih aplikacij. Težava z virusi je ta, da nam nepridipravi lahko preko njih ukradejo podatke. Tako nam lahko odtujijo ključne informacije o naših strankah. Te informacije pa so lahko uporabniška imena in gesla, številke shranjenih bančnih kartic ipd. 

Priporoča se, da ima vsako podjetje periodična izobraževanja o varni uporabi interneta in aplikacij na delovnem mestu. Tako bomo močno omejili možnost prenosa virusa na službene računalnike in omrežje. Tako se ne bomo popolnoma zanašali na podatkovno reševanje v primeru nezgode s strojno opremo ali drugimi težavami.

Večino podatkov iz računalnika je možno rešiti

Procesi reševanja podatkov so močno napredovali v zadnjih letih. Tako je možno rešiti veliko večino vse vsebine na raznovrstnih spominskih medijih. Tudi podatke iz močno poškodovanih trdih diskov ter SSD-jev  je možno obnoviti do zelo visoke uspešnosti. Vedno se priporoča, da v primeru težav prenehamo z uporabo računalnika oziroma drugega sistema. Tega pa odnesemo k strokovnjakom, ki ga bodo pregledali in poizkušali rešiti vse informacije iz spominskih medijev.

Ostale objave iz iste kategorije:

Računalništvo in tehnologija