• Kako izberemo najboljši fotelj?

    Če imamo udoben in kvaliteten fotelj, si lahko ustvarimo unikaten kraj, kjer se lahko spočijemo in preberemo dobro knjigo. Fotelji so pohištvo, ki dodajo naši sobi poseben značaj. Lahko jih imamo v dnevni sobi, garaži, delovni sobi ali kjerkoli drugje, …

Trdna in neprepustna hiša je izredno pomembna, ne le v zimskem obdobju, temveč ob vsakem letnem času. Nič ni bolj prijetnega kot zagotovilo, da bomo v svojem domu na varnem in toplem, ter nam ni treba skrbeti, če zunaj divja pravi snežni vihar ali hudo neurje.

Vendar pri starejših objektih pogosto težave povzroča prav stara in dotrajana streha, ki lahko v najslabšem primeru tudi pušča. Da bi to preprečili, je potrebno pravilno ukrepati že v času gradnje objekta, saj je kvalitetna izdelava ostrešja izredno pomembna, če hočemo imeti stabilno in varno hišo. Ni namreč dovolj, da vgradimo toplotno izolacijo v stene in jih nato zaščitimo z ustrezno fasado. Tudi streha mora imeti svojo izolacijo. Če vas podrobneje zanima sam postopek in želite novo strešno kritino, se obrnite na strokovnjake pri podjetju Libela group.

Najpogosteje se izdelava ostrešja opravi tako, da se pri tem uporabijo leseni strešniki, a glavni predpogoj mora biti izpolnjen že v pripravi lesa, ki mora biti ustrezno zaščiten. Eno od izredno učinkovitih sredstev je tudi zaščitni premaz ali barva za les, o kateri lahko več izveste na spletni strani podjetja Silvaprodukt: https://www.silvaprodukt.si/, kjer lahko izveste še več o ostalih zaščitnih sredstvih.

Ali je za dobro zaščito dovolj samo barva za les?

Običajno je, da se prvotno izvede osnovna zaščita, ki jo je potrebno izvesti samo enkrat v celotnem življenjskem ciklu lesa, zato je izredno pomembna premišljena izbira zaščitnih sredstev, ki morajo biti dovolj kakovostna in učinkovita.

Po osnovni zaščiti se najpogosteje nanese barva za les v obliki lazurnih premazov. Namen teh je upočasnitev procesa staranja, kar pomeni, da se zmanjša možnost kasnejšega sivenja površine. Predvsem za naravne materiale, ki so močno izpostavljeni vremenskim pogojem, je zelo pomembno, da so izbrani premazi tankoslojni in paroprepustni. Tako bo namreč barva za les zagotovila enostavno obnavljanje, na tak način pa mu je omogočena tudi boljša zračnost.

Učinkovita zaščita za naravne materiale

Še posebej pomembna je zaščita tistih izdelkov, ki so izdelani iz neodpornih lesnih vrst, kot so na primer smreka, jelka, bukev in macesen. Visokokakovostna in učinkovita barva za les je le eden od izdelkov slovenskega podjetja Silvaprodukt, ki že več kot 65 let razvija in prodaja raznovrstne pripravke za zaščito lesenih izdelkov.

Kvalitetna izdelava ostrešja potrebuje kvaliteten načrt

Kot je to v navadi pri vsakem opravilu, je dober načrt še sploh pomemben pri takšnih zahtevnejših opravilih, kot je izdelava ostrešja. Načrt mora namreč ustrezati vsem statičnim in konstrukcijskim pogojem in zahtevam, ki so predpisane v skladu s slovensko zakonodajo.

Stara ostrešja hiš so lahko nevarna, hkrati pa slabo izolirajo toploto in zvok

Obstaja več različnih skupin ostrešij in vsaka izmed teh ima svoje specifične statične in konstrukcijske lastnosti, kar obenem pomeni, da je za vsako od njih značilna drugačna struktura, drugačni konstrukcijski elementi, drugačen pa je tudi sam odnos do celote.

Kako ustrezno pripraviti material

Da bo izdelava ostrešja res dobro opravljena, je pomembno posvetiti tudi pozornost postopku lupljenja hlodovine, saj se v vmesni plasti pod skorjo nahaja veliko hrane za insekte, ki se lahko posledično tam hitro zaredijo, če se ta plast ne odstrani.

V naslednji fazi priprav je treba preprečiti površinsko pokanje, kar se doseže z večkratnim vsakodnevnim namakanjem v bazenih vode oziroma škropljenjem z vodo. Nažagane kose je nato potrebno zložiti v novo skladovnico na ustrezen način, tako da je med posameznimi nivoji prisoten razmik, ki mora meriti najmanj en centimeter, da je vzpostavljeno nemoteno kroženje zraka. Vse skupaj pa mora biti pokrito, da se prepreči dostop vlage.

Vse temelji na nosilni strukturi

Še en pomemben dejavnik, od katerega je odvisna pravilna izdelava ostrešja, je sam nosilni sistem, ki opravlja najpomembnejšo nalogo, saj je nanj pritrjena sekundarna konstrukcija. Vendar ima nosilni sistem še eno zelo pomembno nalogo – zdržati mora namreč silo vetra in težo snega.

ostrešje hiše
Moderno in kvalitetno zgrajeno ostrešje hiše

Za kateri nosilni sistem se boste na koncu odločili, je odvisno od številnih dejavnikov, med drugim tudi od tega, v katerem podnebju nameravate zgraditi hišo ter tudi od tega, ali se vam izbrani postopek oziroma izdelava ostrešja dejansko splača. Ker boste sami verjetno težko odgovorili na zastavljena vprašanja, je pred samo gradnjo vsekakor priporočljiv posvet s strokovnjaki, ki jih lahko najdete v podjetju Libela group, kjer vam bodo nedvomno znali svetovati.

Poleg tega pa pri načrtovanju ne smete pozabiti na končni videz, ki mora biti na ustrezen način prilagojen notranjosti stavbe, ob tem pa naj s svojo zunanjo podobo čim manj izstopa ter se čim bolj zlije z okoliško pokrajino.

Ostale objave iz iste kategorije:

Dom in družina