• Samohodna kosilnica za lepo pokošeno travo

    Vsakdo od nas si zagotovo želi, da bi bil njegov vrt okoli hiše lepo urejen. To je v veliki meri odvisno tudi od tega, kako vrt pokosimo. Pravijo, da za vsako lepo pokošeno travo vedno stoji kakovostna kosilnica. Tako je …

Namizna igra Človek ne jezi se je zabavna, družinam prijazna družabna igra za dva, tri ali štiri igralce. Igrajo pa jo lahko tudi otroci od četrtega leta dalje, saj igranje ni zahtevno, pravila pa je mogoče osvojiti zelo hitro. Koncept igre sega mnogo stoletij nazaj, ko so jo prvič pričeli igrati v Indiji, danes pa ji po svetu pravijo tudi Ludo namizna igra. 

Za igranje na igralni ploskvi potrebujemo nekaj sposobnosti za razvijanje strateških načrtov, saj je cilj igre Človek ne jezi se v tem, da vseh pet figuric postavimo v stolpec na sredini igralne ploskve. Družabna partija pa postane zanimiva in razburljiva šele takrat, ko uvidimo, da naše strateške rešitve ne pomagajo kaj veliko, če nas nasprotnik na sredi poti ali pa le nekaj polj pred končnim stolpcem izbije iz igralnega polja in moramo zato z možicljem celoten krog ponovno prehoditi. 

Kaj vse je narisano na Ludo igralni plošči?

Ludo igralna namizna plošča je kvadratne oblike, na njej pa je narisan vzorec v obliki križa. Po celotnem igralnem polju so v ravni liniji izrisani krogci belih barv, ki označujejo pot, ki jo mora figurica prehoditi. Na igralni plošči so izrisani tudi stolpci s štirimi krogci v različnih barvah, ki predstavljajo končni cilj za možiclje v enakih barvah. 

Igra Človek ne jezi se ima na vsakem vogalu ploskve tudi izrisane štiri začetne krogce, od koder se figurice vključijo v igralno polje. Vsak igralec pa si pred začetkom igranja izbere eno od štirih barv in svoje figurice v enakih barvah postavi v izhodiščno polje na igralni plošči. 

Pravila za igranje na igralni ploskvi Ludo

Da bi igralec lahko eno od svojih štirih figuric v začetnem polju premaknil v igralno polje, mora za to vreči dvojno šestico na kocki. Ko figurica vstopi v igralno polje, se po krogcih premika s pomočjo števil na kocki, ki jo igralec vsakokrat vrže. Med potjo lahko možiclja izbije sotekmovalčeva figurica, ki je s seštevkom števil na kocki pristala na istem krogcu, kjer že stoji figurica od soigralca. Izločena figurica se mora vrniti nazaj v začetno polje in pričeti pot znova. 

Cilj predstavlja stolpec s štirimi polji. Igralec, ki vse svoje figurice prvi postavi v stolpec, tudi zmaga igro. Ostali igralci pa lahko nadaljujejo z igranjem, da lahko določijo drugo, tretje ali četrto mesto. Za več navodil in informacij o samih pravilih lahko obiščete spletno trgovino z otroškimi igračami na naslovu pchelica.com, kjer lahko naročite namizno igro Človek ne jezi se, ki vsebuje lično leseno igralno ploščo in lesene barvne možiclje. 

Ostale objave iz iste kategorije:

Dom in družina