• Ekonomični način za vzdrževanje gostinske opreme

    Glavna pogonska sila vsake restavracije so zaposleni, ki opravljajo vse ključne storitve. Res pa je, da brez pomivalnih strojev, pečic, dehidratorjev in druge opreme za gostilne ne bi bilo mogoče pripraviti jedi, pomiti posod ipd. Sčasoma bodo vse naprave potrebovale …

Kontrolna priprava je danes izjemno pomembna, saj si v določenih vejah industrije ne moremo več predstavljati faze proizvodnje brez nje. Njena glavna naloga je kontrola izdelkov ali polizdelkov. Za zagotavljanje ustreznosti določenih delov se lahko izvaja več vrst kontrole, med katere uvrščamo razne meritve, kontrola po principu gre-ne gre in pa vizualna kontrola.

V grobem tako kontrolne priprave delimo na merilne priprave in vpenjalne priprave. Merilne priprave običajno predstavljajo večino vseh izdelanih kontrolnih priprav. Z njimi se izvaja merjenje oziroma kontrolo z merilnimi pripomočki, kot so na primer kalibri ali merilne ure, ali pa na drugi strani brez uporabe merilnega stroja. Vpenjalne naprave omogočajo vpetje izdelka vedno na enak način, kar nam zagotavlja enake pogoje meritev.

Kontrola ovalnih oblik

Kot smo že povedali, lahko kontrolna priprava kontrolira različne dimenzije oziroma oblike. Glede na to, uvrščamo med kontrolne priprave tudi oblikovne, merske, ujemne in mejne kontrolnike.

Kontrolna priprava

Med oblikovnimi kontrolniki se najpogosteje uporabljajo na primer radius šablone, ki imajo merilni rob oblikovan kot konveksni ali konkavni krožni lok. Šablone so izdelane iz jeklene pločevine in z njimi kontroliramo ovalne oblike, pri čemer se radiusi stopnjujejo po 0,1 ali1 mm. Za hitro in enostavno določitev vrste neznanega navoja se uporabljajo navojne šablone.

Kontrola merskih in mejnih vrednosti

Med merskimi kontrolniki so najbolj poznani merilni lističi, ki jih zagotovo vsi poznate. To so v snop zloženi pločevinasti trakovi različnih debelin, s katerimi lahko merite velikost rež. Sledijo še ujemni kontrolniki, med katere uvrščamo kontrolnik središčne oddaljenosti luknje od roba telesa. V primeru mejnih kontrolnikov se kontrolira zgornja in spodnja dopustna mejna mera izdelka po principu gre-ne ge.

Kontrolna priprava vam bo poleg kontrole tudi olajšala celoten delovni proces, saj boste na ta način hitro in sproti lahko odstranili neustrezne izdelke. Na ta način bo njihova nadaljnja obdelava ali sestavljanje hitrejše in bolj enostavno.

Ostale objave iz iste kategorije:

Računalništvo in tehnologija