• Prevažanje tovora po stopnicah

    Veste, da obstaja transportni voziček, ki omogoča prevažanje tovora po stopnicah? Gre za kombiniran model, ki ga na ravnih tleh uporabljate normalno kot vsak drug transportni voziček, prav tako pa ga omogoča tudi prevažanje tovora po stopnicah. Če vam prav …

Vsak bi imel rad zdravo, lepo kožo, ki je elastična in mehka, a v praksi se pogosto zgodi, da se soočamo z raznimi nevšečnostmi, tegobami in tudi boleznimi, ki prizadenejo površino kože. Nenazadnje gre za naš največji organ, za katerega je treba pozorno skrbeti, poleg tega imamo opravka z raznimi dednimi dejavniki, vplivi okolja, nalezljivimi boleznimi … Kaj hitro se torej zgodi, da postane koža suha in groba, nastanejo lahko tudi izpuščaji, pojavi se srbečica … Vse to so lahko simptomi nekaterih bolezni, na primer atopijskega dermatitisa, lahko pa gre za čisto akutno tegobo, ki je posledica neprimerne nege kože ali kakšnih drugih vplivov.

Dobra novica je ta, da so težave s kožo običajno le nevšečnosti, ki nimajo posebej nevarnih ali neprijetnih posledic. Lahko sicer vztrajajo dolgo časa ali pa se kronično ponavljajo skozi leta, a večinoma ne gre pričakovati kakšnega omembe vrednega vpliva na zdravje posameznika. Je pa vseeno pametno obiskati zdravnika in postopati premišljeno, nenazadnje gre lahko tudi za kaj resnejšega, najprej pride na misel recimo kožni rak. A veliko bolj verjetno je, da je suha koža simptom pomanjkljive osebne higiene, neprimerne nege ali vplivov okolja.

Kako preprečiti suho kožo?

Morda se zdi, da je zelo enostavno preprečiti suho kožo. Na vsakem koraku imamo na voljo zaloge čiste vode, s katerimi se lahko redno umivamo in kožo nahranimo. A to ni vedno rešitev, pravzaprav lahko voda kožo celo izsuši! Najbolje bo, da postavimo ustrezno dnevno higiensko rutino, to pa lahko nadgradimo s sredstvi, ki koristijo koži. Seveda je učinkovitost raznih rešitev odvisna predvsem od tega, zakaj se suha koža sploh pojavlja, tako da prav v vsakem primeru ne gre pričakovati odličnih rezultatov pri še tako skrbno oblikovanem higienskem režimu.

Redno vlaženje kože je vsekakor priporočljivo. Dovolj je že običajno umivanje obraza nekajkrat na dan, razen v zelo vročih dneh in v primeru aktivnosti, ki kožo še dodatno izsušijo. Ni se treba pretirano obremenjevati s tem, koliko vode koža prejme pri tovrstnem umivanju, le redno se je treba držati zastavljenega režima. Čista koža bo lažje sprejemala in zadrževala vodo, tako da je smiselno vključiti tudi kakšne dodatne postopke za čiščenje kože.

Zelo dobro se lahko obnesejo obrazne maske, ki kožo na obrazu navlažijo in nahranijo. A pozor, maske so zelo raznolike in ne prinašajo vedno istih učinkov. Čisto možno je, da je prav neprava maska kriva za težave s kožo – vedno se je treba dobro pozanimati o sestavinah maske in o učinkih, da ne bomo pomotoma uporabili napačnih sredstev. Za hidracijo kože lahko masko izdelamo kar sami doma, uporabni so namreč različni kosi zelenjave, maske pa se izdelujejo tudi iz jogurtov, medu in drugih sestavin. Možnosti je dovolj, tako da se splača preizkusiti več možnih rešitev za suho kožo.

Ker nimamo težav samo ljudje, bi vas morda zanimal tudi naslednji članek Znaki parazitov na našem štirinožnem najboljšem prijatelju, da boste vedeli kako ravnati v primeru, če otežujejo ali celo ogrozijo življenje vašega najboljšega štirinožnega prijatelja.

Ostale objave iz iste kategorije:

Lepota, zdravje in moda